Przeciwdziałanie otyłości – zespół metaboliczny i zaburzenia metaboliczne towarzyszące otyłości

Omega 3 wywierają pozytywny wpływ na komponenty zespołu metabolicznego, takie jak gospodarka lipidowa, węglowodanowa i insulinooporność. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 poprawiają profil lipidowy surowicy krwi poprzez nasilenie procesu β‑oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie, wzrost aktywności lipazy lipoproteinowej, zmniejszenie frakcji VLDL‑cholesterolu oraz nieznaczne zwiększenie syntezy HDL‑cholesterolu.

Pozostałe wpisy

Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.

Kardioprotekcyjne działanie Omega 3 zmniejszenie częstości rytmu serca działanie antyarytmiczne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi poprawa funkcji endotelium zwiększenie kurczliwości naczyń krwionośnych zmniejszenie agregacji płytek krwi hamowanie syntezy czynników prozapalnych stabilizacja blaszki miażdżycowej spadek poziomu triglicerydów wzrost stężenia HDL-cholesterolu obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego.

Efekty kliniczne suplementacji kwasami Omega 3

Kwasy Omega 3 ALA są niezbędnymi składnikami diety, które nie mogą zostać wytworzone przez organizm ludzki. Podstawowym ich źródłem jest len. Omega 3 posiadają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wpływają na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego i wzroku. Dzięki temu znalazły ugruntowane zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, zespole metabolicznym oraz przewlekłych chorobach zapalnych. […]