Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.
Kardioprotekcyjne działanie Omega 3
- zmniejszenie częstości rytmu serca
- działanie antyarytmiczne
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
- poprawa funkcji endotelium
- zwiększenie kurczliwości naczyń krwionośnych
- zmniejszenie agregacji płytek krwi
- hamowanie syntezy czynników prozapalnych
- stabilizacja blaszki miażdżycowej
- spadek poziomu triglicerydów
- wzrost stężenia HDL-cholesterolu
- obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego.
Ostatnio na naszym blogu:
Efekty kliniczne suplementacji kwasami Omega 3
Kwasy Omega 3 ALA są niezbędnymi składnikami diety, które nie mogą zostać wytworzone przez organizm ludzki. Podstawowym ich źródłem jest len. Omega 3 posiadają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wpływają na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego i wzroku. Dzięki temu znalazły ugruntowane zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, zespole metabolicznym oraz przewlekłych chorobach zapalnych. […]
Przeciwdziałanie otyłości – zespół metaboliczny i zaburzenia metaboliczne towarzyszące otyłości
Omega 3 wywierają pozytywny wpływ na komponenty zespołu metabolicznego, takie jak gospodarka lipidowa, węglowodanowa i insulinooporność. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 poprawiają profil lipidowy surowicy krwi poprzez nasilenie procesu β‑oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie, wzrost aktywności lipazy lipoproteinowej, zmniejszenie frakcji VLDL‑cholesterolu oraz nieznaczne zwiększenie syntezy HDL‑cholesterolu.
Ostatnio na naszym blogu: