Dlaczego kwasy Omega są niezbędne dla dzieci i dorosłych?

Ponieważ należą do tak zwanych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niezbędnych, ponieważ ich niedobór może doprowadzić do patologii w wielu układach i narządach ciała ludzkiego. Szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka są te kwasy Omega, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać – Omega 3 ALA i Omega 6 LA, dlatego muszą one być dostarczane z pożywieniem. Omega 3 ALA i Omega 6 LA zwane są macierzystymi niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, Ojcem i Matką innych kwasów Omega, ponieważ to właśnie je organizm ludzki przetwarza do innych form pochodnych, takich na przykład jak EPA i DHA. W szeregu przemian biochemicznych są one dalej przekształcane w pozostałe kwasy z poszczególnych rodzin i dalej w hormony tkankowe – eikozanoidy pod warunkiem jednak, że Omega 3 ALA i Omega 6 LA dostarczone są w wystarczającej ilości z dietą.

Jakie jest znaczenie Omega 3 dla organizmu?

Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego dzieci i dorosłych.

Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Ma korzystny wpływ na kondycję serca oraz zapobiega chorobom układu krążenia.

Odgrywa istotną rolę w profilaktyce i leczeniu nowotworów.

Stymuluje prawidłowy wzrost i rozwój u dzieci.

Wpływa na rozwój układu nerwowego u dzieci.

Zapobiega i wspomaga leczenie cukrzycy typu II oraz przeciwdziała zaburzeniom metabolicznym. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, procesy zapamiętywania oraz koncentracji.

Wpływa na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego.

Ma działanie przeciwdepresyjne.

Przeciwdziała otyłości, wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

Zapobiega udarom oraz ogranicza ich skutki.

Omega 3

Dlaczego kwasy Omega w formie estrów są lepsze od tych, które występują w tradycyjnych olejach?

Ponieważ są czyste i nie zawierają szkodliwych substancji. W wyniku procesu estryfkacji przeprowadzonego w środowisku beztlenowym powstała najczystsza, naturalna forma kwasów Omega 3+6+9 w postaci monoestrów, bez jakichkolwiek dodatków, czy konserwantów. Usunięto to co tuczące w olejach – glicerol oraz wszelkie szkodliwe substancje występujące w oleju lnianym i olejach rybich takich jak: metale ciężkie, amigdalina, limaryna, grupa cyjankowa czy też pestycydy.

Sposób otrzymywania LEENVIT jest technologią całkowicie innowacyjną, pozwalającą zachować biologiczne właściwości substancji aktywnych zawartych w LEENVIT – niezbędnych dla człowieka kwasów Omega 3+6+9.

Estry kwasów Omega w produkcie LEENVIT nie utleniają się, nie jełczeją jak olej lniany. Ponadto utrzymują się w osoczu przez 24h, czyli o wiele dłużej niż w przypadku tranu, czy oleju lnianego, gdzie czas utrzymywania się w osoczu wynosi około 3h. Dzięki tej cesze estry zapewniają organizmowi dostępność kwasów Omega przez całą dobę. Ze względu na swą czystość są w pełni bezpieczne, a dzięki formule mono cząsteczek ich zdolność do wchłaniania się jest znacznie większa.

Jakie są zalecane ilości spożycia kwasów Omega 3 ALA?

Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Dziennik EFSA (2009) 1176, 1 – 11), czy Departamentu Zdrowia USA (U.S. Department of Health and Human Services Food and Drug Administration – Federal Register 79 FR 23262) zalecana ilość spożycia dla celów prewencyjnych, prozdrowotnych Niezbędnych Kwasów Omega 3 ALA mieści się w przedziale 1,6 – 3 g dziennie.

Czy produkty LEENVIT są bezpieczne dla osób stosujących inne leki?

Produkty Leenvit Omega 3+6+9 są całkowicie bezpieczne, nie wchodzą bowiem w interakcję z innymi lekami. Osoby przyjmujące inne leki, mogą stosować Leenvit Omega 3+6+9 bez przeszkód. Przed wprowadzeniem do łańcucha podaży tej czystej formy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, produkt poddano rygorystycznym badaniom toksykologicznym według Wytycznych OECD w Zakładzie Badań Toksykologicznych Instytutu Przemysłu Organicznego w Pszczynie, ukończonych z wynikiem pozytywnym.

Odwiedź nasz sklep internetowy i wybierz Leenvit dla siebie.