Efekty kliniczne suplementacji kwasami Omega 3

Kwasy Omega 3 ALA są niezbędnymi składnikami diety, które nie mogą zostać wytworzone przez organizm ludzki. Podstawowym ich źródłem jest len.

Omega 3 posiadają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wpływają na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego i wzroku. Dzięki temu znalazły ugruntowane zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, zespole metabolicznym oraz przewlekłych chorobach zapalnych. Zasadnicze znaczenie ma również ich suplementacja w okresie ciąży, laktacji, a także w wieku rozwojowym. W polskiej populacji niedobory Omega 3 w diecie są szczególnie silne z uwagi na nieprawidłowe nawyki żywieniowe.

Ostatnio na naszym blogu

Omega ALA a Zdrowie Serca: Jak Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Mogą Pomóc w Kontroli Cholesterolu
22 sty 2024

Omega ALA a Zdrowie Serca: Jak Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Mogą Pomóc w Kontroli Cholesterolu

Omega ALA stanowi ważny element diety, który może wspierać zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i triglicerydów. Wprowadzenie zmian do…
Przejdź do artykułu
Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.
04 sie 2023

Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.

Kardioprotekcyjne działanie Omega 3 zmniejszenie częstości rytmu sercadziałanie antyarytmiczneobniżenie ciśnienia tętniczego krwipoprawa funkcji endoteliumzwiększenie kurczliwości naczyń krwionośnychzmniejszenie agregacji płytek krwihamowanie…
Przejdź do artykułu
Przeciwdziałanie otyłości – zespół metaboliczny i zaburzenia metaboliczne towarzyszące otyłości
21 maj 2023

Przeciwdziałanie otyłości – zespół metaboliczny i zaburzenia metaboliczne towarzyszące otyłości

Omega 3 wywierają pozytywny wpływ na komponenty zespołu metabolicznego, takie jak gospodarka lipidowa, węglowodanowa i insulinooporność. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega…
Przejdź do artykułu