Przeciwdziałanie otyłości – zespół metaboliczny i zaburzenia metaboliczne towarzyszące otyłości

Omega 3 wywierają pozytywny wpływ na komponenty zespołu metabolicznego, takie jak gospodarka lipidowa, węglowodanowa i insulinooporność. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 poprawiają profil lipidowy surowicy krwi poprzez nasilenie procesu β‑oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie, wzrost aktywności lipazy lipoproteinowej, zmniejszenie frakcji VLDL‑cholesterolu oraz nieznaczne zwiększenie syntezy HDL‑cholesterolu.

Ostatnio na naszym blogu

Efekty kliniczne suplementacji kwasami Omega 3
21 mar 2021

Efekty kliniczne suplementacji kwasami Omega 3

Kwasy Omega 3 ALA są niezbędnymi składnikami diety, które nie mogą zostać wytworzone przez organizm ludzki. Podstawowym ich źródłem jest…
Przejdź do artykułu
Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.
21 mar 2021

Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.

Kardioprotekcyjne działanie Omega 3 zmniejszenie częstości rytmu sercadziałanie antyarytmiczneobniżenie ciśnienia tętniczego krwipoprawa funkcji endoteliumzwiększenie kurczliwości naczyń krwionośnychzmniejszenie agregacji płytek krwihamowanie…
Przejdź do artykułu