Blog Leenvit

Blog

Omega ALA a Zdrowie Serca: Jak Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Mogą Pomóc w Kontroli Cholesterolu
22 sty 2024

Omega ALA a Zdrowie Serca: Jak Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Mogą Pomóc w Kontroli Cholesterolu

Omega ALA stanowi ważny element diety, który może wspierać zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i triglicerydów. Wprowadzenie zmian do…
Przejdź do artykułu
Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.
04 sie 2023

Ryzyko sercowo-naczyniowe, a mechanizmy protekcyjne Omega 3.

Kardioprotekcyjne działanie Omega 3 zmniejszenie częstości rytmu sercadziałanie antyarytmiczneobniżenie ciśnienia tętniczego krwipoprawa funkcji endoteliumzwiększenie kurczliwości naczyń krwionośnychzmniejszenie agregacji płytek krwihamowanie…
Przejdź do artykułu
Przeciwdziałanie otyłości – zespół metaboliczny i zaburzenia metaboliczne towarzyszące otyłości
21 maj 2023

Przeciwdziałanie otyłości – zespół metaboliczny i zaburzenia metaboliczne towarzyszące otyłości

Omega 3 wywierają pozytywny wpływ na komponenty zespołu metabolicznego, takie jak gospodarka lipidowa, węglowodanowa i insulinooporność. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega…
Przejdź do artykułu
Efekty kliniczne suplementacji kwasami Omega 3
15 kwi 2023

Efekty kliniczne suplementacji kwasami Omega 3

Kwasy Omega 3 ALA są niezbędnymi składnikami diety, które nie mogą zostać wytworzone przez organizm ludzki. Podstawowym ich źródłem jest…
Przejdź do artykułu

Organizm ludzki potrzebuje OMEGA 3 ponieważ wpływa on prozdrowotnie na:

Uroda i ciało

  • Przeciwdziała otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę.
  • Ma korzystne oddziaływanie na skórę, włosy i paznokcie oraz działanie lecznicze w przypadku schorzeń skórnych (np. atopowym zapaleniu skóry).
  • Przeciwdziała otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę.
  • Przyspiesza gojenie się ran.

System odpornościowy

  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego, wzmacniając odporność.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, polegające na hamowaniu nadmiernej odpowiedzi immunologicznej oraz ostrości przebiegu procesów zapalnych w etiologii wirusowej i bakteryjnej.
  • Wspomaga leczenie i zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów oraz przewlekłych chorób zapalnych jelit.

Układ pokarmowy

  • Jest pomocny w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego: zapalenia jelit, choroby wrzodowej żołądka, czy dwunastnicy.
  • Ma działanie odwracające insulioodporność (poprawia insulinowrażliwość), oraz redukcję zaburzeń metabolicznych, zapobiegając rozwojowi zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.
  • Przyspiesza metabolizm oraz usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej jednocześnie zapobiegając jej odkładaniu.
  • Przyspiesza metabolizm oraz usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej jednocześnie zapobiegając jej odkładaniu.

Profilaktyka nowotworowa

  • Odgrywa rolę w profilaktyce i leczeniu nowotworów.
  • Łagodzi objawy chemioterapii.
  • Omega 3 posiada działanie przeciwnowotworowe poprzez indukowanie apoptotycznej śmierci komórek w ludzkich komórkach nowotworowych, zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z konwencjonalnymi terapiami.
  • Zwiększa wrażliwość komórek nowotworowych na konwencjonalne terapie, polepszając ich skuteczność, zwłaszcza wobec nowotworów odpornych na leczenie.
  • W przeciwieństwie do tradycyjnych terapii, Omega 3 powoduje selektywną cytotoksyczność wobec komórek rakowych, przy braku toksyczności w stosunku do komórek zdrowych.

Mózg i system nerwowy

  • Mózg zbudowany jest aż w 60% z kwasów tłuszczowych, z czego 25% to kwasy Omega 3. Dlatego też są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego.
  • Omega 3 ALA stymuluje ochronę neuronalną, neuroplastyczność i rozszerzenie naczyń tętniczych mózgu przez co wpływa na pracę mózgu, procesy zapamiętywania oraz koncentracji.
  • Wpływa na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego.
  • Zapobiega chorobom mózgu oraz systemu nerwowego, takim jak: choroba Alzheimera, ADHD, dysleksja.
  • Zapobiega udarom oraz ogranicza ich skutki.
  • Ma działanie przeciwdepresyjne, wywiera korzystny wpływ na nastrój, obniża nasilenia gniewu, lęku, zmęczenia poprzez sprzyjanie prawidłowemu działaniu funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu.
  • Wpływa na zmniejszenie uszkodzeń nerwów będących przyczyną drętwień oraz drżenia.
  • Ochrania centralny system nerwowy łagodzi wiele chorób neurologicznych.

Układ sercowo-naczyniowy

  • Obniża ryzyko zawału serca i udaru poprzez zmniejszenie agregacji płytek, czyli ich zdolności do tworzenia skrzepów poprzez zmniejszenie podatności płytek krwi do zlepiania się w wyniku hamowania tworzenia substancji silnie protrombotycznych.
  • Obniża ryzyko zawału serca i udaru poprzez zmniejszenie agregacji płytek, czyli ich zdolności do tworzenia skrzepów poprzez zmniejszenie podatności płytek krwi do zlepiania się w wyniku hamowania tworzenia substancji silnie protrombotycznych.
  • Wspomaga leczenie nadciśnienia, stabilizuje podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, obniża częstość akcji serca i poprawia odporność na zmienność rytmu serca.
  • Poprawia elastyczność ścianek tętnic.
  • Obniża poziom trójglicerydów.

ŹRODŁOWE OPRACOWANIA NAUKOWE:

  1. Potencjał nutraceutyczny kwasu Omega 3 ALA alfa-linolenowego w ograniczaniu skutków skutków udaru mózgu.#NicolasBlondeau, Université de Nice Sophia Antipolis, France, 2015.
  2. Omega 3, w jaki sposób tłumi szkodliwe reakcje zapalne w organizmie. Geir Bjorkoy, Department of Biomedical Laboratory Science at NTNU. Published 22.08.2017.
  3. Kwas alfa-linolenowy: obiecujący środek odżywczy do zapobiegania udarom Institut de Pharmacologie et Moleculaires Cellulaires, France.
  4. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3 (44), 23 -35.
  5. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Food SciTechnol. 2014; 51: 1633-53.
  6. Bioactive Components of Flaxseed and its Health Benefits. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research • January 2015.
  7. N-3 PUFAs induce inflammatorytolerance by formation of KEAP1-containing SQSTM1/p62-bodies and activation of NFE2L2. Journal AutophagyVolume 13, 2017 – lssue 10.
  8. 1s docosahexaenoicadd synthesis from a-linolenicadd sufficient to supply the adult brain? Progress in Lipid Research 59 (2015) 54-66.
  9. Omega-3 Polyunsaturated Fatty AcidsTime-Dependently Reduce Cell Viability and Oncogenic MicroRNA-21 Expression in Estrogen Receptor-Positive Breast Cancer Cells (MCF-7), International Journal of MolecularSciences 14January 2018.
  10. a-LinolenicAcid, A Nutraceutical with Pleiotropic PropertiesThatTargets Endogenous Neuroprotective Pathways to Protect aga inst Organophosphate Nerve Agent-lnduced Neuropathology. 12 November 2015.