Blog Leenvit
Blog
22 sty 2024
Omega ALA a Zdrowie Serca: Jak Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Mogą Pomóc w Kontroli Cholesterolu
Omega ALA stanowi ważny element diety, który może wspierać zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i triglicerydów. Wprowadzenie zmian do…
Przejdź do artykułu
Organizm ludzki potrzebuje OMEGA 3 ponieważ wpływa on prozdrowotnie na:
Uroda i ciało
- Przeciwdziała otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę.
- Ma korzystne oddziaływanie na skórę, włosy i paznokcie oraz działanie lecznicze w przypadku schorzeń skórnych (np. atopowym zapaleniu skóry).
- Przeciwdziała otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę.
- Przyspiesza gojenie się ran.
System odpornościowy
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego, wzmacniając odporność.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, polegające na hamowaniu nadmiernej odpowiedzi immunologicznej oraz ostrości przebiegu procesów zapalnych w etiologii wirusowej i bakteryjnej.
- Wspomaga leczenie i zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów oraz przewlekłych chorób zapalnych jelit.
Układ pokarmowy
- Jest pomocny w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego: zapalenia jelit, choroby wrzodowej żołądka, czy dwunastnicy.
- Ma działanie odwracające insulioodporność (poprawia insulinowrażliwość), oraz redukcję zaburzeń metabolicznych, zapobiegając rozwojowi zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.
- Przyspiesza metabolizm oraz usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej jednocześnie zapobiegając jej odkładaniu.
- Przyspiesza metabolizm oraz usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej jednocześnie zapobiegając jej odkładaniu.
Profilaktyka nowotworowa
- Odgrywa rolę w profilaktyce i leczeniu nowotworów.
- Łagodzi objawy chemioterapii.
- Omega 3 posiada działanie przeciwnowotworowe poprzez indukowanie apoptotycznej śmierci komórek w ludzkich komórkach nowotworowych, zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z konwencjonalnymi terapiami.
- Zwiększa wrażliwość komórek nowotworowych na konwencjonalne terapie, polepszając ich skuteczność, zwłaszcza wobec nowotworów odpornych na leczenie.
- W przeciwieństwie do tradycyjnych terapii, Omega 3 powoduje selektywną cytotoksyczność wobec komórek rakowych, przy braku toksyczności w stosunku do komórek zdrowych.
Mózg i system nerwowy
- Mózg zbudowany jest aż w 60% z kwasów tłuszczowych, z czego 25% to kwasy Omega 3. Dlatego też są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego.
- Omega 3 ALA stymuluje ochronę neuronalną, neuroplastyczność i rozszerzenie naczyń tętniczych mózgu przez co wpływa na pracę mózgu, procesy zapamiętywania oraz koncentracji.
- Wpływa na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego.
- Zapobiega chorobom mózgu oraz systemu nerwowego, takim jak: choroba Alzheimera, ADHD, dysleksja.
- Zapobiega udarom oraz ogranicza ich skutki.
- Ma działanie przeciwdepresyjne, wywiera korzystny wpływ na nastrój, obniża nasilenia gniewu, lęku, zmęczenia poprzez sprzyjanie prawidłowemu działaniu funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu.
- Wpływa na zmniejszenie uszkodzeń nerwów będących przyczyną drętwień oraz drżenia.
- Ochrania centralny system nerwowy łagodzi wiele chorób neurologicznych.
Układ sercowo-naczyniowy
- Obniża ryzyko zawału serca i udaru poprzez zmniejszenie agregacji płytek, czyli ich zdolności do tworzenia skrzepów poprzez zmniejszenie podatności płytek krwi do zlepiania się w wyniku hamowania tworzenia substancji silnie protrombotycznych.
- Obniża ryzyko zawału serca i udaru poprzez zmniejszenie agregacji płytek, czyli ich zdolności do tworzenia skrzepów poprzez zmniejszenie podatności płytek krwi do zlepiania się w wyniku hamowania tworzenia substancji silnie protrombotycznych.
- Wspomaga leczenie nadciśnienia, stabilizuje podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, obniża częstość akcji serca i poprawia odporność na zmienność rytmu serca.
- Poprawia elastyczność ścianek tętnic.
- Obniża poziom trójglicerydów.
ŹRODŁOWE OPRACOWANIA NAUKOWE:
- Potencjał nutraceutyczny kwasu Omega 3 ALA alfa-linolenowego w ograniczaniu skutków skutków udaru mózgu.#NicolasBlondeau, Université de Nice Sophia Antipolis, France, 2015.
- Omega 3, w jaki sposób tłumi szkodliwe reakcje zapalne w organizmie. Geir Bjorkoy, Department of Biomedical Laboratory Science at NTNU. Published 22.08.2017.
- Kwas alfa-linolenowy: obiecujący środek odżywczy do zapobiegania udarom Institut de Pharmacologie et Moleculaires Cellulaires, France.
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3 (44), 23 -35.
- Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Food SciTechnol. 2014; 51: 1633-53.
- Bioactive Components of Flaxseed and its Health Benefits. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research • January 2015.
- N-3 PUFAs induce inflammatorytolerance by formation of KEAP1-containing SQSTM1/p62-bodies and activation of NFE2L2. Journal AutophagyVolume 13, 2017 – lssue 10.
- 1s docosahexaenoicadd synthesis from a-linolenicadd sufficient to supply the adult brain? Progress in Lipid Research 59 (2015) 54-66.
- Omega-3 Polyunsaturated Fatty AcidsTime-Dependently Reduce Cell Viability and Oncogenic MicroRNA-21 Expression in Estrogen Receptor-Positive Breast Cancer Cells (MCF-7), International Journal of MolecularSciences 14January 2018.
- a-LinolenicAcid, A Nutraceutical with Pleiotropic PropertiesThatTargets Endogenous Neuroprotective Pathways to Protect aga inst Organophosphate Nerve Agent-lnduced Neuropathology. 12 November 2015.